Ksylitol jest substancją pochodzenia naturalnego, pozyskiwany z brzozy. Ma białą krystaliczną postać i smakuje jak cukier. Ksylitol jako naturalny słodzik do kawy i herbaty, doskonale nadaje się do gotowania i wypieków. Zaleca się spożywanie do 3 łyżeczek ksylitolu dziennie.
Erytrytol zdrowy słodzik
Ksylitol jest substancją pochodzenia naturalnego, pozyskiwany z brzozy. Ma białą krystaliczną postać i smakuje jak cukier. Ksylitol jako naturalny słodzik do kawy i herbaty, doskonale nadaje się do gotowania i wypieków.
Inulina jest naturalnym węglowodanem, nie trawionym przez ludzkie enzymy. Występuje w korzeniach lub bulwach niektórych roślin, najczęściej otrzymywana jest z cykorii.
Erytrytol zdrowy słodzik
Erytrytol (E 968), zwany potocznie erytrolem - podobnie jak stewia czy ksylitol, jest słodzikiem który z powodzeniem może zastąpić zwykły cukier. Erytrol wygląda jak tradycyjny cukier. Pozyskiwany jest w procesie fermentacji, w trakcie której pod wpływem drożdży glukoza zostaje zamieniona w erytrytol. Erytrytol występuje naturalnie w wielu owocach, porostach czy też czerwonym winie. Można go używać do słodzenia kawy, herbaty czy pieczenia.