Inulina z cykorii 100g Zobacz większe

Inulina z cykorii 100g

Nowy produkt

Inulina jest naturalnym węglowodanem, nie trawionym przez ludzkie enzymy. Występuje w korzeniach lub bulwach niektórych roślin, najczęściej otrzymywana jest z cykorii.

Więcej szczegółów

5,90 zł brutto

Dodaj do listy życzeń

Więcej informacji

Inulina jest łagodnie słodka w smaku, posiada mniej więcej 1/10 słodyczy cukru. Mogą ją spożywać osoby chore na cukrzycę i odchudzające się.

 

Inulina nie jest wchłaniana w jelitach, tylko ulega fermentacji, stanowiąc pożywkę dla dobrych bakterii. Zwiększa kwasowość otaczającego ją środowiska. 

Inulina w jelitach zachowuje się podobnie jak błonnik, wiąże duże ilości wody zwiększając ilość treści pokarmowej, obniżając jednocześnie jej kaloryczność.

 

Zastosowanie:

Inuliną można zastąpić cukier. Dodawać do herbaty i napojów. Wykorzystuje się ją w kuchni jako dodatek do ciast, budyniów i kisieli, a także jako zagęszczacz w galaretkach.  Ze względu na właściwości stabilizujące można jej używać do produkcji domowego majonezu.  Można nią zagęszczać zupy i sosy. Dodawana do ciast sprawi, że wypieki będą bardziej chrupiące.   

Sposób użycia: zaleca się spożywanie 10 g inuliny dziennie.

Kraj pochodzenia: Belgia

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Inulina z cykorii 100g

Inulina z cykorii 100g

Inulina jest naturalnym węglowodanem, nie trawionym przez ludzkie enzymy. Występuje w korzeniach lub bulwach niektórych roślin, najczęściej otrzymywana jest z cykorii.